Doet therapie meer kwaad dan goed?

Ja, het is waarschijnlijker dat therapie goed dan kwaad doet. Maar het duistere geheim in de geestelijke gezondheidswereld is dat therapie schade kan aanrichten. Een slechte therapeut kan je genezingsproces stopzetten in plaats van het verder te helpen. Uitkomststudies van psychotherapie geven aan dat 3 tot 10% van de cliënten het na de behandeling slechter doet.

Bij de behandeling van middelenmisbruik zijn deze aantallen maar liefst 10 tot 15%. Deze schadelijke effecten omvatten de verergering van de symptomen, afhankelijkheid van de therapeut, de ontwikkeling van nieuwe symptomen en een terughoudendheid om toekomstige behandeling te zoeken. Begrijp wie u moet benaderen voor uw problemen Zoek in de juiste bronnenpools. Een goede therapeut kan je, net als een goede coach, veilig begeleiden door het ongemakkelijke veranderingsproces.

Maar sommige therapeuten maken fouten en sommige fouten zijn schadelijker dan andere. Als specialist in angst heb ik talloze mensen gezien nadat ze maanden jaren hebben meegemaakt, zelfs van ineffectieve psychotherapie. Toch ben ik keer op keer verrast door de onnauwkeurige overtuigingen die de praktijken van zoveel professionals in de geestelijke gezondheidszorg begeleiden. Sommige van hun methoden, die voortkomen uit ongefundeerde theorieën, kunnen de vooruitgang verstoren of zelfs angstsymptomen veel erger maken.

Wanneer iemand psychotherapie ondergaat, is de hoop natuurlijk dat hij zal herstellen. Maar als ze dat niet doen, wat is dan het ergste dat kan gebeuren? Dat de therapie niet effectief zal blijken te zijn? Therapie kan zelfs schadelijk zijn, waarbij onderzoek aantoont dat gemiddeld ongeveer 10% van de cliënten daadwerkelijk erger wordt na het starten van de therapie. Er zijn basisbehoeften in het leven waaraan moet worden voldaan, maar verder is het soms moeilijk om te weten of de manier waarop je leeft niet goed is of dat het gewoon de therapeut is die je onvoldoende beoordeelt. Therapie zal ook tot frustratie leiden als je geen goede band voelt met je therapeut of als je niet werkt aan gedeelde doelen.

Nog ernstiger is wanneer de therapeut grenzen overschrijdt - een fysieke of romantische relatie begint, of je behandelt als een vriend in plaats van als een cliënt. Aan de andere kant, als u vertrouwt, en in feite geeft u uw therapeut een eerlijke kans om u te helpen; en op zijn beurt is de therapeut veroordelend, niet-empathisch of niet echt, dan zal de relatie niet werken. En beoordeel vervolgens of je therapeut je voldoende tijd geeft, met je in contact komt, gekwalificeerd lijkt, ervaren lijkt en je het soort suggesties geeft dat voor je werkt, dan weet je dat je goud hebt geslagen. Dan is er de vraag hoeveel bewijs nodig is voordat een behandelingsaanpak als schadelijk wordt geclassificeerd.

Als je een goede relatie hebt met een therapeut die je leuk vindt, kan het je echt helpen positieve veranderingen voor jezelf aan te brengen en als een gevoel van steun te dienen. Hoewel er geen vaste standaard is voor een cliënt-therapeut-match, er zijn enkele basispunten en veelbetekenende tekenen van een goede therapeut waar men op kan letten of beoordelen. Soms raak je meteen betaalvuil - maar soms moet je misschien een paar therapeuten meenemen voor een proefrit. Een wending van Lamberts werk is dat het de neiging heeft te onthullen dat resultaten meer te maken hebben met de therapeut dan met de behandelingsaanpak die ze gebruiken, en in die zin is zijn onderzoeksprogramma in strijd met Lilienfeld's oproep om een lijst met mogelijk schadelijke behandelingen.

Tegenwoordig kan het zelfs op een palmtop bij de receptie worden gedaan terwijl ze wachten om hun therapeut te zien. Rajendra Barve, een psychiater met meer dan drie decennia ervaring, werpt licht op het therapieproces en de werkstijl van een therapeut. Wat erger was, was dat de therapeut haar niet kon helpen om met de wonden om te gaan en haar gewoon vroeg om „het los te laten en zich te concentreren op zaken die voorhanden zijn. Vraag jezelf af of je niet open bent, je voldoet niet, je vertrouwt niet en je volgt niet de richtlijnen die je therapeut geeft.